Jak zvládnout alkohol o Silvestru? A proč funguje novoroční vyprošťovák?

Marná sláva, alkohol k lidské kultuře patří už od jejího úsvitu. A neexistuje možná jiný svátek, kdy ho lidé konzumují častěji, než je Silvestr. Přinášíme proto několik rad, jak pít alkohol alespoň trochu bezpečně. A doporučíme trik, jak se ráno vypořádat s možnou kocovinou.

Pití alkoholu o silvestrovských večírcích nemůže být nikdy zdravé. Obvykle je akoholu příliš na to, aby se dalo mluvit o jeho jakýchkoli (byť diskutabilních) přínosech pro zdraví. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by bezpečná dávka alkoholu na člověka a den měla u mužů odpovídat ekvivalentu dvou velkých piv, u žen pak třeba dvěma deci vína. Většina lidí, kteří už o Silvestru alkohol konzumují, ale pije nepochybně více.

Ulevit našemu svědomí snad pomůže fakt, že schopnost metabolizovat alkohol získali už naši lidoopí předci v Africe před deseti miliony let. Souví s tím, že slezli ze stromů a pod nimi našli popadané a kvasící ovoce. Bylo sice cenným zdrojem energie, ale i alkoholu. Takové ovoce skutečně dokáže opít slona, ale člověk se naučil jeho účinky postupně zvládnout. Zkrátka umíme alkohol v našich tělech odbourat.


Jak bezpečně pít? Nemíchat, jíst, pauzy a menší doušky

I takový proslulý bojovník proti alkoholu, jako je docent Karel Nešpor, se s faktem, že lidé občas pijí, vypořádal. Ve své knize Jak překonat problémy s alkoholem doporučuje tyto základní rady pro "bezpečné pití" na večírcích:


- Druh alkoholického nápoje. Čím menší obsah alkoholu, tím lépe. Bývá užitečné prokládat alkoholický nápoj nějakým nápojem nealkoholickým. Není dobré si zvykat na jeden druh alkoholického nápoje, ale během jednoho večera by se neměly různé alkoholické nápoje kombinovat.

- Velikost doušků. Čím menší doušky, tím lépe.

- Frekvence doušků. Čím delší pauzy mezi doušky, tím lépe. Mezi jednotlivými doušky je třeba zásadně položit sklenici na stůl. Může pomoci i to, že člověk dělá jiné věci nežli pití (tanec, rozhovor, krátká procházka na vzduchu, společenská hra, jídlo, poslech hudby apod.).

- Doba, po kterou pití trvá. Čím kratší doba, tím lépe.

- Nepít zásadně nalačno, ale jen tehdy, jestliže jsou v žaludku ještě nějaké potraviny obsahující bílkoviny. To zpomalí vstřebávání a část alkoholu na bílkovinu naváže.

- Pokud někdo ve společnosti pije velmi zdrženlivě, doporučuje se problémovým pijákům, aby ho napodobovali.


Pivo, víno, tvrdý alkohol? Co zvolit? 

Pokud hodláte myslet na to, jak vám bude ráno, je potřeba zvolit vhodný druh alkoholu. Čím lehčí bude vaše pití, tím lépe. Vyplatí se to hlavně pokud plánujete pít delší dobu a vydržet fit. Váháte-li mezi vodkou a vínem, bude lepší víno. Pokud se rozhodujete mezi vínem a pivem, volte pivo. Obsahuje nejméně alkoholu a vlivem cukru se vstřebává pomaleji.

V nabídce se vám dnes zřejmě ocitne i sekt nebo míchané nápoje "s bublinkami". Na to ale pozor, protože oxid uhličitý napomáhá vstřebávání alkoholu do krve. Kromě toho navozuje falešný pocit svěžesti a lehkosti.

Jak už doporučil Karel Nešpor, alkohol je nejlepší prokládat jídlem. Ten tvrdý zejména. Vědí to třeba všechny východní národy se zálibou ve vodce. Pro nejrůznější pochutiny k alkoholu - sardinky, cibuli, citron, okurku, sýry, špek, uzeniny a další - mají vžité pojmenování "zakůska". A opravdu je dobré žaludek kromě alkoholu plnit i jídlem. S ním se totiž alkohol vstřebává pomaleji. Nejvhodnější je jíst cokoliv bohatého na bílkoviny, například maso nebo sýr.


Jak na kocovinu? Vědecky!

Ať už budete volit jakýkoli alkohol, dost možná přivítáte první den roku kocovinou a nevolností. Váš organismus totiž právě bojuje se zbytky vašeho pití. Poradíme vám zažitý trik, který vám z kocoviny pomůže a vysvětlíme proč. Ale popořadě...

Jakmile se napijete alkoholu, okamžitě se startuje jeho rychlé vstřebávání. Nejen přes žaludek, ale i přes sliznice úst a jícnu. V žaludku se vstřebá asi pětina alkoholu. Zbytek potom v tenkém střevě. Polovinu vypitého alkoholu vstřebáte za pouhou čtvrthodinku, tu druhou nanejvýš do hodiny.


Za nevolnost může hlavně metanol

Až se ráno probudíte a bude vám špatně, má to své vysvětlení (i nouzové řešení). V alkoholu přijímáte nejen etanol, ale i trochu mimořádně škodlivého metanolu. Zatímco spíte, vaše játra se vypořádají s většinou etanolu a ráno už pracují s metanolem, který se jim odbourává hůře. Ten se mění na formaldehyd a způsobuje nevolnost.

Jak z toho ven? Vyprošťovákem! I lékaři vám na kocovinu klidně doporučí malou dávku alkoholu - ideálně třeba malé pivo. Vaše játra začnou znovu přednostně zpracovávat etanol a nevolnost ustoupí. Až se znovu pustí do nebezpečného metanolu, bude ho už tak málo, že by vám nevolnost hrozit neměla.

Hezký Nový rok přeje redakce.


Foto: Ginnerobot

Zrušit vztah ke komentáři

Mohlo by vás také zajímat

Víte, jak pomoci epileptikovi? Žádnou paniku a hlavně nic do pusy