Muž trpí vzácnou nemocí. Je opilý i bez alkoholu, tělo si ho samo vyrábí

Zní to skoro jako vtip, ale není. Mladý Polák má vzácný syndrom „vlastního pivovaru“, kdy jeho tělo vyrábí ve střevech alkohol. O své nemoci dlouho nedokázal přesvědčit ani lékaře. Mysleli si, že je opilec, a jednou ho dokonce nechali odvézt na psychiatrii. Pak se ukázala pravda.

I když by se lecjakému pijákovi mohla tato zvláštní nemoc zamlouvat, trpět by jí ve skutečnosti asi nechtěl. Pětadvacetiletý Tomasz Opalach s ní má jen samé problémy. Náhle například ztrácí vědomí. Kdykoli a kdekoli. Teď už alespoň ví, co mu je, a dokáže si vysvětlit, proč je opilý, aniž by se dotkl alkoholu.

Tomasz Opalach trpí velmi vzácným syndromem „vlastního pivovaru“, nemocí, kterou má přibližně jeden člověk z miliardy. Dosud je známo zhruba jen šest až osm podobných případů v historii. Slávy ani opilosti si ale mladý muž neužívá.


Lékaři mu nevěřili, že nepil

Poprvé se u něj nemoc vážně přihlásila loni v červnu, informoval polský zpravodajský portál Wiadomości. Ve frontě u pokladny obchodu mladík náhle omdlel. Bylo to v sobotu a záchranáři si celkem předvídatelně mysleli, že jde o opilost nebo kocovinu z páteční noci. Muž ale trval na tom, že nic nepil, a nechal se odvézt a vyšetřit v nemocnici. Lékaři ale nic zvláštního neobjevili.

Jenže podobné nevysvětlitelné záchvaty opilosti se stupňovaly a začaly připomínat epileptické stavy. Vědomí Tomasz ztratil ještě mnohokrát – v práci, v obchodě, doma, na procházce se psem. Vždy měl znecitlivělé tělo, křeče a cítil pálení na hrudníku. Nepotvrdila se cukrovka, nic neukázalo ani ultrazvukové vyšetření. Játra i pankreas měl muž v pořádku. Pokaždé mu ovšem v krvi naměřili vysokou hladinu alkoholu.


Přítelkyně: Voní po alkoholu, jako by v něm kvasil

Jediný, kdo Tomaszovi zprvu věřil, byla jeho snoubenka Bogna Tatarská. Věděla totiž, že její partner před záchvaty skutečně alkohol nepil. „Například tahle situace – celý den sedíme doma, nepijeme nic, večer jdeme nakupovat a najednou mi Tomek říká: Bogno, cítíš alkohol? Opravdu po něm voní, ale ne jako by jen pil, ale i kvasil. Za chvíli má znecitlivělou ruku, pak nohu a já vím, že mám tak tři minuty, než přijde záchvat,“ řekla novinářům z Wiadomości Bogna Tatarská.

Zlom nastal až letos v lednu, kdy se mladík ocitl v péči neurologa Jacka Madry. Byl to prý první lékař, který mu věřil. Na prvním vyšetření se jich zvědavých ale sešlo víc. „Přikázali mu, aby jedl pizzu. Tom se bál, nechtěl znovu trpět,“ popsala toto specifické vyšetření přítelkyně Bogna. Pizzu nakonec mladík snědl a zapil ji kolou. Pak mu lékaři změřili alkohol v krvi a skutečně zjistili, že jeho hladina stoupá.


Ani Američanovi lékaři nevěřili, pomohla manželka

Nemoc Tomasze Opalacha je mimořádně vzácná. Poprvé se o ní zmínili Japonci v sedmdesátých letech minulého století a v roce 2013 ji popsali i američtí lékaři Barbara Cordellová a Justin McCarthy. Ti také narazili na podobného pacienta, jednašedesátiletého muže z Texasu. 

I on byl často namol opilý, aniž by se dotkl láhve. Poprvé mu u lékaře naměřili 3,7 promile alkoholu v krvi a rovněž mu nevěřili, že si opilost nepřivodil sám. I jemu věřila pouze jeho manželka, shodou okolností zdravotní sestra. Pravidelně mu začala hodnoty alkoholu měřit, a když zjistila, že muž mívá až čtyři promile, vyhledala pomoc.


Permanentní opilost i kocovina

V čem nemoc spočívá? Za normálních podmínek je člověk schopen konzumovaný alkohol pouze vstřebat. Více o tomto procesu například zde: Jak zvládnout alkohol o silvestru? A proč funguje novoroční vyprošťovák?

Lidé se syndromem „vlastního pivovaru“ jsou ale svým způsobem unikátní. Kvasinky v jejich střevech přetvářejí cukry na alkohol. Není to ale nic příjemného. Stačí si představit, že máte kromě permanentní opilosti i trvalou kocovinu. K symptomům patří slabost, únava, podrážděnost, přecitlivělost, nesoustředění, bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, nechutenství, třes rukou a další projevy.


Mladíka vyhodili z práce, jinou nemůže sehnat

Když se zjistilo, jakou nemocí Tomasz Opalach trpí, dostal speciální dietu. Z jídla vyloučil cukry a začal se živit prakticky jen masem. Záchvaty přestaly, ale po čase se opět vrátily. To mělo další dopad na mladíkův život. Bezpečnostní agentura, kde pracoval, ho propustila.

Teď mladík hledá nové zaměstnání, ale potřebuje k němu lékařské potvrzení. To mu lékaři zatím nechtějí vydat, ale zároveň odmítají s jistotou potvrdit, že jde o syndrom „vlastního pivovaru“. Případem se proto zabývá polský úřad na ochranu práv pacientů.

David Garkisch

Foto: Pixabay, CC0 Creative Commons


Zrušit vztah ke komentáři

Mohlo by vás také zajímat