Solíme mnohem víc, než je zdravé. Ohrožuje to i život, říká Týden o soli

Solíme příliš mnoho. Tak moc, že se zdánlivě nevinná sůl stává vážnou hrozbou. Připomíná to právě probíhající Týden povědomí o soli, česká verze celosvětové kampaně. Příliš soli v těle vede k vysokému tlaku a ten zase k infarktům či mrtvicím. Potíže s ním mají už i některé děti.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout pět gramů, což je pro lepší představu jedna čajová lžička. U rizikových pacientů, jako jsou diabetici nebo hypertonici (lidé s vysokým tlakem), je optimální dávka dokonce jen tři gramy soli za den.

A teď realita – spotřeba soli v České republice doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně! Na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramu soli. Přitom je zřejmé, že nadměrné množství soli ve stravě dlouhodobě škodí našemu zdraví, a to dost významně.


Zrádná je hlavně skrytá sůl

Za to, že přijímáme tolik soli, nemůžeme tak úplně sami, anebo jen trochu. Jen málokdo by si každý den ze slánky dokázal vysypat do jídla tři lžičky soli. Většinu ve skutečnosti tvoří takzvaná skrytá sůl. Ta je přímo v pokrmech, nevidíme ji, nevážíme ani neodhadujeme. Je v chlebu, uzeninách, sýru, nápojích pro sportovce, v cereáliích i v jídle, které si dáváme k obědu v restauraci. Také příjem této skryté soli lze ale významně ovlivnit.

A že je to nutné, dokazuje rostoucí počet lidí s vysokým tlakem. Zdaleka se to už netýká jen dospělých a starých, ale dokonce už i dětí. „Už jsme si skoro zvykli považovat hypertenzi za nezbytnou součást stárnutí, jako by se s tím nedalo nic dělat. Problém vyššího krevního tlaku je ale založen už v dětství, v období dospívání. I dospívající už mají problémy s vyšším tlakem a musí užívat léky. A to není situace, kterou bychom si přáli,“ varoval například Ivan Peychl, primář Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce, která se ke kampani také připojila.


Množstvím soli ovlivníte i pravděpodobnost mrtvice

Kromě vysokého tlaku má přemíra soli na svědomí i další zdravotní komplikace. Například zadržuje vodu a v těle se tak zvyšuje objem tekutiny. Tím dochází k nadměrnému zatížení  a poškozování ledvin. Sůl může stát i za obezitou, osteoporózou, ledvinovými kameny, rakovinou žaludku a dalšími nemocemi.

Nad vlivem soli na vysoký tlak opravdu nejde mávnout rukou. Je vědecky prokázán a studie prokazují, že to skutečně máme takříkajíc ve svých rukou. U lidí s denním příjmem soli do tří gramů (necelá lžička soli) je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem.

Naproti tomu u populací s příjmem soli nad šest gramů (více než jedna lžička) je vzestup tlaku přímo závislý na množství soli. U pacientů s vysokým krevním tlakem vede snížení soli o tři gramy denně ke snížení systolického tlaku o pět až sedm torrů a mozkových příhod o 13 procent.


Sůl se dá v jídle nahradit

Sůl, tedy chlorid sodný, ve výživě nezbytně potřebujeme, ale nikoli v takových dávkách, jaké dnes používáme. „Na jazyku máme chuťové pohárky, které rozeznávají základní chutě a mezi nimi je i slaná chuť. Pravděpodobně to tak příroda zařídila, abychom věděli, že v potravě je něco, co je pro náš život nezbytné. My jsme se ale naučili přidávat sůl do potravin v nadměrném množství, které nás poškozuje,“ dodal primář Ivan Peychl z Nemocnice Na Bulovce.

Jak ale sůl omezit a jak ji nahradit? Pokud jste zvyklí hodně solit, odborníci radí sůl omezovat postupně, abyste si na jinou chuť přivykli. V mnoha případech také lze sůl nahradit třeba bylinkami nebo kořením. Vyvarujte se i mimovolného dosolování jídel a odstraňte slánky a slaná dochucovadla ze stolu. Z jídelníčku vyškrtněte vysloveně slané pochutiny a třeba rohlíky a housky si vybírejte bez slaného posypu.


Toto je deset základních rad lékařů a výživových poradců, jak sůl omezit:

1. Ze všeho nejdřív se zamyslete a zrekapitulujte si, kdy a jak solíte. Často totiž používáme sůl nevědomky, jen ze zvyku. Příjem soli snižujte postupně, chuťové buňky změnu lépe přijmou.

2. Odstraňte ze stolu slánky, jídlo na talíři už nepřisolujte a totéž vyžadujte i od ostatních členů rodiny. Dětem vysvětlete rizika spojená s nadměrnou konzumací soli.

3. Vařte co nejvíc domácích jídel, používejte čerstvé suroviny, omezte polotovary. Jezte doma nebo si vlastní jídlo připravte do krabičky. Vyhýbejte se fast food občerstvení a dováženým obědům.

4. V kuchyni nahraďte sůl cibulí, česnekem, kořením a bylinkami, nepoužívejte bujóny, ochucovadla ani kořenicí směsi. Nesolte ani vodu na vaření například těstovin nebo brambor.

5. Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny (tím zvýšíte příjem draslíku, který působí proti negativním účinkům sodíku). Syrovou zeleninu nikdy nesolte.

6. Při nákupu potravin čtěte etikety, porovnávejte obsah soli/sodíku a kupujte nejméně slané produkty. Uvědomte si, že až 80 % soli přijímáme z kupovaných potravin.

7. Nekupujte a nekonzumujte potraviny s tzv. skrytou solí: uzeniny a paštiky, tavené a uzené sýry, instantní omáčky a nudlové polévky asijského typu, kečup, solené oříšky a brambůrky atd.

8. Věnujte pozornost pitnému režimu. Minerální vody vždy kombinujte s přírodní pramenitou vodou.

9. U pečiva se vyhýbejte kusům se solí na povrchu (krystaly spolkneme dříve, než se rozpustí a přinesou kýžený požitek, ale zátěž pro tělo je obrovská).

10. V restauracích požádejte o méně slané jídlo. Změnu postoje k solení zkuste prosazovat také ve školních a závodních jídelnách a obecně ve svém okolí.


David Garkisch

Foto: Pixabay.com, CC0


Anketa

Solím podle svého názoru...

Celkem hlasovalo 6 čtenářů.
Zrušit vztah ke komentáři

Mohlo by vás také zajímat

Vši mají v létě sezonu. Co s nimi? Vyhněte se těmto fámám a mýtům

Žihadlo vás může i zabít. Jaká je první pomoc a na co nezapomenout?