Stále více žen i celých rodin překračuje hranici rizikového pití. Co si hlídat během detoxu od alkoholu?
Češi ročně vypijí více než 14 litrů alkoholu (čistého lihu) na osobu za rok. V souvislosti s konzumací alkoholu u nás během jediného roku zemře téměř 7 tisíc osob. Hranice rizikového pití je přitom velmi tenká a v posledních letech ji překračuje nejvíce lidé ve věkové skupině 45 až 54 let. Stále převažují muži, ale podle posledních dat je velmi rychle ženy dohání. Alkohol pije v České republice každá desátá žena. Jednou z možností, jak si svoji hranici otestovat a zároveň ulevit svým játrům, je celorepubliková akce Suchý únor. Co je vhodné podle odborníků ještě dodržovat během alkoholového detoxu? A jaká je ta hranice rizikového pití?
reklama
reklama
Spadnout do rizikového pití je nebezpečné. Jenže kde je ta bezpečná hranice? Za rizikové užívání alkoholu se považuje konzumace více než 20 g 100% etanolu za den u žen a 40 g 100% etanolu u mužů, respektive část vodítek pracuje s hranicí o 30 % vyšší, tedy 40 g 100% etanolu za den u žen a 60 g 100% etanolu u mužů. Co to znamená? Zjednodušeně řečeno podle odborníků už jedna sklenka alkoholu může být riziková, pokud po jejím vypití nastupuje nutkavý pocit potřeby té druhé, současně narůstají rizika výskytu některých závažných onemocnění při pravidelné spotřebě takového množství.
Pro představu 1 půllitr piva obsahuje 16 g etanolu, 1 sklenka vína (20 ml) 17 g etanolu a 1 odlivka destilátu (50 ml) o síle 40 % obsahuje 16 g etanolu. Více jak polovina Čechů pije přitom alkohol alespoň jednou za dva týdny a jedna čtvrtina jednou měsíčně. „Na základě dat prezentovaných Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM) míra přijatelnosti alkoholu zůstává v posledních deseti letech stejná, avšak narostla přijatelnost pravidelného pití, což může mít vliv na nárůst konzumace alkoholu. Po přechodném období poklesu míry denního pití alkoholu v souvislosti s pandemií COVID-19 došlo v roce 2023 k opětovnému nárůstu celkové spotřeby alkoholu,“ uvádí Mgr. Benjamin Petruželka, Ph.D., z Centra veřejného zdraví se zaměřením na alkohol Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN.
Podle Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v České republice (NAUTA), realizovaného Státním zdravotním ústavem, spadá v ČR do kategorie rizikové konzumace alkoholu 7 až 9 % populace, dalších 8 až 10 % spadá do kategorie škodlivé konzumace alkoholu. Nejvíce rizikovou skupinou jsou lidé ve věku 45 až 54 let.
reklama
„Průzkum právě v této skupině například ukázal, že za sledovaný měsíc konzumovalo alkohol 74,5 % lidí, denně nebo téměř denně sáhne po alkoholu 13,6 procent lidí, nárazově alespoň jednou týdně (binge-drinking, těžké epizodické pití, většinou spojené s noční a víkendovou zábavou) požívalo alkohol 12,7 % respondentů a denně nebo téměř denně 4,5 % respondentů,“ uvádí další čísla Mgr. Benjamin Petruželka, Ph.D. V rámci sledování trendů mezi pohlavími jsou stále více ohroženi alkoholismem muži.
Přes výše uvedená data ženy náskok mužů dohánějí. Alkohol pije v České republice každá desátá žena. „Ve výzkumu o konzumaci alkoholu v uplynulých 12 měsících ji přiznalo 67 % žen a 82,6 % mužů,“ dokládá Mgr. Petruželka. Závislost na alkoholu dominuje i ve spektru pacientek na ženském oddělení pro léčbu závislostí ve VFN, někdy jde o kombinaci s užíváním návykových léků, hypnotik a sedativ. Důvodem, proč ženy nadměrně konzumují alkohol, bývají hlavně psychické problémy.
Více mrtvých po otravě alkoholem než po drogách
Jen na samotnou intoxikaci alkoholem (předávkování) u nás zemře každý rok desetkrát víc lidí než na otravu nelegálními návykovými látkami. „Ročně se ambulantně nebo na lůžku léčí několik desítek tisíc lidí,“ uvádí prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
I proto Klinika adiktologie se na vývoj posledních let rozhodla reagovat razantním krokem a ve druhé polovině roku 2024 spustila největší reorganizaci a úpravu svých lůžkových provozů od jejich vzniku v roce 1948. „Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN aktuálně postupně spouští a začleňuje do praxe moderně koncipovaný flexibilní model komplexní léčebné péče odpovídající nejnovějším trendům v oboru adiktologie,“ oznámil profesor Miovský.
Dopady nadměrné konzumace alkoholu jsou katastrofální, a samotnou kapitolou jsou zdravotní komplikace. Každý den je v ČR hospitalizováno průměrně 12 lidí kvůli onemocnění jater způsobenému alkoholem. Játra jsou neúnavnými hrdiny našeho těla – každou minutu zpracují zhruba dva litry krve, zbavují ji toxinů a pomáhají při metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Ovšem i játra mají své limity a jedním z jejich největších nepřátel je právě alkohol.
„Více než 90 % alkoholu se odbourává přímo v játrech, což při nadměrném pití vede k poškození jaterních buněk a postupné ztrátě jejich funkce,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák. Spotřeba alkoholu má tedy přímou vazbu na zdravotní rizika – čím více pijeme, tím více se vystavujeme nemocem, jako je ztukovatění jater, alkoholová hepatitida nebo cirhóza.
Úleva játrům i celému tělu
Játra však mají úžasnou schopnost regenerace, zvláště pokud jim poskytneme správnou podporu v podobě zdravější životosprávy. „Pouhý měsíc bez alkoholu může být dobrým počinem pro trvalou úpravu životosprávy. Abstinence změní navyklé denní stereotypy a již po měsíci se mohou projevit překvapivé výsledky v podobě kvalitnějšího spánku, lepšího trávení a celkové vitality,“ říká MUDr. Lazák. Suchej únor je tedy ideální příležitost nejen pro detoxikaci, ale také pro prevenci, která hraje klíčovou roli v ochraně jater.
Výzkumy ukazují, že během této doby může dojít ke snížení množství tuku v játrech, hladiny tzv. GGT, což je klíčový ukazatel alkoholového poškození jater, i ke zmírnění oxidačního stresu, který poškozuje jaterní buňky.
Kromě abstinence je ale důležité zaměřit se i na stravu. Zvýšený příjem vlákniny z ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a luštěnin spolu s omezením tučných a smažených pokrmů přináší játrům významnou úlevu. Zdravé tuky, například z ořechů nebo avokáda, a libové maso, jako je krůtí nebo kuřecí, mohou výrazně přispět k jejich regeneraci.
Během Suchého února nezapomeňte doplňovat i důležité vitamíny, zejména vitamín C, který podporuje detoxikaci, a vitamíny skupiny B, především B12 a kyselinu listovou, jež pomáhají s regenerací jater.
„Regeneraci výrazně podpoří také bylinky, jako je kurkuma, ostropestřec, česnek, artyčok, chlorella nebo kořen pampelišky. Úprava jídelníčku je dalším krokem k lepšímu zdraví – zařaďte více čerstvého ovoce a zeleniny a vyhněte se mastným jídlům, alkoholu a průmyslově zpracovaným potravinám. Pokud chcete regeneraci ještě více urychlit, zkuste doplňky stravy, například ostropestřec (silymarin) nebo fosfolipidy, které jsou dostupné ve formě kapslí nebo čajů. Mějte na paměti, že detoxikace jater vyžaduje minimálně měsíc, zatímco úplná regenerace může trvat 1 až 3 měsíce. Dodržujte zdravý životní styl a vaše játra vám poděkují lepším zdravím,” uzávarí vedoucí poradny Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková.
Autor: redakce Našezdravotnictví.cz
Foto: Shutterstock
reklama
reklama
Mohlo by vás zajímat
reklama
reklama